Jokioisten vihreä valtuustoryhmä teki valtuustoaloitteen ilmastohätätilan julistamisesta:
 
”Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, joka uhkaa taloutta, ruoantuotantoa ja ihmisten terveyttä.
Liki 1 400 kaupunkia, valtiota ja muuta hallintoyksikköä ympäri maailmaa on julistanut ilmastohätätilan.
 
Julistuksen tehneillä alueilla asuu arviolta yli 800 miljoonaa ihmistä. Kannanottojen sisällöt ja muodot vaihtelevat paikasta toiseen, mutta perusviesti on sama: ilmastokriisi on polttava uhka ja toimilla on kova kiire.
 
Valtioista julistuksen ovat tehneet mm. Iso-Britannia, Ranska, Itävalta, Kanada, Argentiina ja Bangladesh. Euroopan parlamentti hyväksyi vastaavan kannanoton koko Euroopan unionille viime marraskuussa.
 
Eurooppalaisista pääkaupungeista päätöksen ovat tehneet mm. Bryssel, Amsterdam, Lontoo, Pariisi, Rooma, Madrid, Varsova ja Budapest. Muista suurista kaupungeista samalle kannalle ovat päätyneet esimerkiksi New York, Los Angeles, Montreal, Vancouver ja Sydney.
 
Hätätilajulistukset voivat auttaa lisäämään tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta ja kiireellisyydestä. Ne voivat myös vauhdittaa kriisin edellyttämiä mittavia ja ripeitä toimia päästöjen vähentämiseksi.
 
Jokioinen on Hinku-kunta, mikä velvoittaa kohti hiilineutraalisuutta. On aikaisempaa johdonmukaisemmin toimittava. Sitoutumiseen ja huomioiminen päätöksenteossa on nyt merkityksellistä.
 
Jokioisilla on hyvä kiinnittää myös luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen. Elonkierto ja Loimijoki ovat esimerkkejä siitä, mitä pitää kehittää ja suojella.
 
Me esitämme, että Jokioisten kunta julistaa ilmastohätätilan.”
 
Jokioisilla 22.10.2020
Vihreiden valtuustoryhmä